Mikszáth Kálmán Művelődési Központ
 
augusztus
 • EFOP-3.7.3-16-2017-00302
  "A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ aktivitása az egész életen át tartó tanulás jegyében"
 • Magunkról

  A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Balassagyarmat város közművelődési intézménye. Az Ipoly folyó partján elterülő Nógrád megyei település határváros tizennyolcezer lakossal. 1790-tól 1950-ig megyeszékhely volt, ezután Salgótarjánba helyezték a közigazgatási központot. Csipkerózsika álmából a 60-as évek közepén kezdett ébredni a város. Új lakótelepek épültek, ipartelepek létesültek, a lakosságszám megduplázódott. Balassagyarmat ma jelentős intézményhálózattal rendelkezik, jellegét tekintve elsősorban iskolaváros. Öt óvoda, négy általános iskola, hat középiskola - egy-egy közülük egyházi fenntartású -, két kollégium és egy művészeti alapiskola szolgálja az oktatást.

     
  1 2 3 4

  A Művelődési Központ elődje az 1951-ben alapított Járási Művelődési Otthon volt, amelyet 1959-től alakítanak át városi Mikszáth Kálmán Művelődési Központtá. A település több épületében működtünk, intézményünket több évtizeden át a folyamatos költözködés jellemezte. A 80-as évek közepén a Városi Tanács egy általános művelődési központ felépítése mellett döntött. Az 1989 augusztusára felépült modern épülettömbben négy másik intézménnyel közösen kaptunk helyet mi is.

  Jelenlegi épületünk az Oktatási Művelődési Központ és Könyvtár (OMKK) egy intézménykomplexum. Az OMKK egy finn példára felépülő általános művelődési központ, azzal a különbséggel, hogy míg az országban több helyen létrehozott ilyen jellegű intézménybe általános iskola épült be, addig nálunk középiskola működik az oktatási területen. Az épületben középiskola, könyvtár és a művelődési központ kapott helyet. Ezek az intézmények részben önálló működésűek, mivel az épület működtetését - negyedik intézményként - önálló gazdasági hivatal látja el. A cél az épület jobb kihasználtsága, feladatainak jobb csoportosíthatósága volt. A tervezett épületkomplexumból azonban nem épült meg az uszoda és a színházterem. A hiányosságok ellenére az épület és intézményei a város lakói számára kedveltek és nagy számban látogatottak. Az egymás mellett működő három intézmény kölcsönös együttműködése olyan szellemi műhely kialakítását teszi lehetővé, amely az alapműveltség, az érettségire felkészítés, az egész életen át tartó tanulás, és a tartalmas kikapcsolódás lehetőségét egy épületben egyszerre biztosítja.

  A Mikszáth Kálmán Művelődési Központot naponta több százan látogatják. A város lakóinak lehetőségeinkhez mérten biztosítjuk a társas élet, a közösségi tér színhelyét. A kötetlen beszélgetésekre, találkozókra az intézményt választók száma 100-150 fő/nap. A határozott irányultsággal ideérkezők, klubok, körök, tanfolyamok résztvevőinek száma is eléri a napi 100-150 főt. A diákság, köztük az épületben tanulók szintén rendszeresen és az előbbiekhez hasonló nagyságrendben használják az intézmény tereit. A hétvégi rendezvények is hasonló érdeklődést mutatnak.

  Intézményünkben 30-40 rendszeresen működő kiscsoport, közösség működik. Vannak közöttük évek óta működő jól szervezett közösségek és vannak olyanok, akik rövid időre alakulnak meg. Működési formájukat tekintve: egyesületek, baráti körök, társaságok, klubok, életmód körök. Működésünk folyamatos: hétfőtől szombatig 8 - 20 óráig tartunk nyitva. Jelenlegi nagytermünkben 200 főt befogadó képességű színházterem működik, amely jelenleg a város egyetlen ilyen kapacitású tere. Ezen túl tágas aulánk és tíznél több kistermünk áll a város polgárainak rendelkezésére.


  Elérhetőségeink
  • Címünk: Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem útja 50.
  • Postai cím: 2660 Balassagyarmat, Pf.: 13.
  • Telefon/fax.: (35) 300-622
  • e-mail: info@mkmk.hu
  • Webmester: Infotech-Team

    © 2003-2010 Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Lap teteje MKMK igazgató WEB admin